torstai 22. helmikuuta 2018

Iitat ja muut tolkun akatOikeastaan minun piti päättää tämä pieni blogitauko johonkin korkealentoiseen hypetykseen. Kirjoittaa taideesta ja kuldyyristä ja niin edelleen. Kipristää pikkusormea ja nostaa etusormi pystyyn, sillä tavalla, te tiedätte. Ekstreemiä.

Siivosin blogien tunnistetietoja vähän yksinkertaisemmiksi ja tulin samalla lukeneeksi niitä enemmän kuin on terveellistä. Kaikkea sitä on tullut naputeltua, kaikilla tavoilla sitä on itseään toistanut ja jankuttanut. Itsestään selviä asioita ja truismeja. Omakuva pään sisäpuolelta ilman meikkiä, kai se on kestettävä. Mutta hiukan piti huokaista, ennen kuin taas päädyin kirjoittamaan.

Viime päivät olen askarrellut arvokkaan ja korkeatasoisen aiheen parissa. Siinä jää fiinimmän väen touhut toiseksi, kun aletaan muistella tämänkin kylänraitin kansaa ja kulkijoita. Naisia, sillä usein talo tai tupa muistetaan juuri emännästään.


Aika monta Iitaa ja Iidaa tuli vastaan, kun menneisiin palattiin. Olihan siinä joukossa joitakin pahasuisia akkoja ja kylänraitin kauhuja. Että mitä se taas ja kuinka se nyt sillä tavoin. Niitä, joiden kohdalla pitää vetää henkeä ja yrittää löytää selitys ja ymmärrys.

Ja enemmistö oli sittenkin niitä ihania Iitoja, joilla oli aina hyvä sana taskussa ja lasillinen punaista mehua naapurin lapsillekin. Iita huolehti elämänsä loppuun asti sokeasta vanhuksesta ja toinen Iita kutoi purkulangat ja epätasaiset kehruukset lämpimiksi villapaidoiksi niin että oli mitä pukea päälle, kun pakkanen kuritti ja pula- aika kiusasi.

Ja entäs kaikki ne Helmit sitten! Niitäkin on ollut monta ja monenlaisia, aarteita kaikki. Perheen ja kylän hyvinvoinnista huolehtivia, toimen naisia. Samalla tavalla ovat maailmankaikkeuden kirjanpitoon päässeet Pirkot ja Vaput ja Leat ja Kertut, Tiltaa ja Siviää unohtamatta.

Olympiaviikoilla ovat naiset näyttäneet osaamisensa ja jaksamisensa. On voitettu mitaleja – kuten miehillä on tapana leukailla, hopea hävitään, pronssi voitetaan. Leukailkoot, naiset ovat oikeasti palkintonsa voittaneet. Mitaleita, niitä ovat saaneet nämä tyttäret ja tyttärentyttäret ja naapurintytöt, jotka ovat entisajan naisilta omaksuneet sisunsa ja työnteon taidon.

Miehet, tiedetään, kyllä vain, mutta kun selittely ei vieläkään ole olympialaji, vaikka te siinä niin kovin kiitettävästi pärjäättekin.

Montako mitalia olisi saatu, jos kaikki se elämää ylläpitävä työ, jonka nämä ankarien aikojen naiset ovat tehneet, olisi asianmukaisesti palkittu? Sielussa läikähtää lämpimästi.