lauantai 24. tammikuuta 2015

Sukellus tuntemattomiin vesiin


Toisinaan törmää tilanteisiin, joissa huomaa muuttuvansa niksipalstaksi. Elämä on tekniikkalaji, lähteminen taitolaji ja matkalaukkujen raahaaminen voimalaji.


Yksinkertaiselle mummolle varustautuminen ja valmistautuminen käy älypelistä. Kysellään kavereilta, nettipalstalta - takana joko aitoa tiedon puutetta tai verhottua peeärrää: minäpä se olenkin matkaan lähdössä, ähäkutti. Mutta mitäpä noista, reippaasti viisaamaan, hyviä neuvoja jakamaan!

Olemme lähdössä kolmen päivän pikalomalle suurkaupunkiin. Olisiko teillä vinkeitä vinkkejä?
Jos suurkaupunki on oikea, aito suurkaupunki, säännöt ovat samat kaikkialla maailmassa. Kannattaa pitää hyvät kengät jalassa, sillä uteliaalla kävelemistä riittää. Kolealla säällä käsineet ja pipo on syytä olla mukana, ellei päällä niin ainakin taskussa ja isot rahat piilossa. Pidä kamera ja kännykkä hyvässä latauksessa. Kannattaa katsoa eteensä eikä unohtaa sivusuuntaakaan. Jos janottaa, on pitää juoda riittävästi, mutta noudattaa kohtuutta, ymmärräthän.

Mieli tekee tunturiin, metsään, luontoon. Mitä sinne matkustavan pitää tietää?
Jos luonto on oikea ja aito, samat säännöt pätevät kaikkialla maailmassa. Pukeudu järkevästi, ole erityisen tarkka jalkineita valitessasi. Varaa pipo taskuun tai huivi, kunnon hanskat varalle. Pidä isot rahat piilossa tai jätä suosiolla piironginlaatikkoon. Lataa kamera ja kännykkä aina kun voit. Katso, minne astut ja mistä otat kiinni, kun seikkailet pitkospuilla ja kivikossa. Pidä huolta nesteytyksestä, mutta valitse juomaksesi mieluummin pullotettua vettä kuin muita juomia, ymmärräthän?

Lähtisin talvivaellukselle, anna joku hyvä neuvo? 
No mutta, todellakin olipa hyvä juttu, että huomasit kysyä juuri minulta. Tärkeintä on pukeutua oikein. Kisko ensin vartalosi suojaksi kunnon kerrasto, sen päälle asialliset päällysvaatteet, reppu selkään. Muista valita sukat ja kengät huolellisesti ja varaa matkaan toinenkin kunnon pipo ja varalle toiset rukkaset. Pidä kamera ja kännykkä hyvässä latauksessa ja taskussa lähellä vartaloa, etteivät jäähdy. Maastossa liikkuessa kuulostele kehosi reaktioita ja pidä sopivasti taukoja. Nesteytys on tärkeää, kovaa t.., siis kuumaa mehua, termariin!

Millaisia varusteita tarvitaan aurinkorannalla?
 Voi ihanaa, pääset matkaan ja voit upottaa varpaasi hiekkaan. Niin, muista nyt kumminkin pukeutua oikein ja laita vaikka huivi tai hattu päähän ettei aurinko polta ja jos et siitä hiekasta niin kamalasti tykkää, niin ota sandaalit jalkaan tai lenkkarit. Pidä kamera ja kännykkä hyvässä latauksessa ja hiekalta suojassa. Ja muista juoda riittävästi…


Ah ja voi. Mummoikäinen selviää vaikka mistä, kunhan osaa laittaa hatun päähänsä ja kengät jalkaansa. Ja nesteytys, siinäpä todellinen taitolaji!

Säätilan saa googlesta, samoin kalutuimmat nähtävyydet. On aina joku kohde, joka kaikkien ’pitää’ nähdä. Joku salaperäinen pakko ajaa meitä paikkoihin, joissa kaikki muutkin ovat käyneet. Ikään kuin ei maailmalla olisi ollutkaan, jos ei niitä olisi kokenut. Valkoisia läikkiä matkakohteiden kartoilla ei enää ole, mutta muuten, tutkimatonta maastoa on kaikkialla.

Kokemuksia kertyy rohkeista kohtaamisista ja viisautta siitä, että lähtee. Arkijärjen käyttö ongelmatilanteissa lienee edelleen sallittua. Se, että tekeytyy todellista olemustaan tyhmemmäksi, ei sovi kenellekään kovin hyvin.

Miksi näitä juttuja aina vaan kysellään? Kevään merkki? Rohkeuden puutetta?