tiistai 11. elokuuta 2015

Minä-minä-maassa kaikki hyvin?


Syksy on tulollaan. Satoa korjataan. Se kylvö, joka tehtiin kevään vaaleissa, alkaa olla vaiheessa. Sirpit ja viikatteet heiluvat, juustohöylät säestävät.

Minä-minä-maan viisaat, Tiukkatissiset Tilmat ja Rohkiretevät Reiskat puolustavat reviireitään. Saa sitä leikata ja höylätä, mutta ei kiitos meidän tontilta. Puhe kaikuu ja kulkee ja harvoin kuulee repliikkiä, joka ei alkaisi Minä-minä-maan tunnussanalla MINÄ.

Kai sen niin pitääkin mennä ja kai se on hyvä. Niin kauan kuin jokainen MINÄ voi pitää kiinni omastaan, meillä on vielä hyvin. Ihanassa Minä-minä-maassa. Sitten, kun kaikkien on jaettava ja kärsittävä, tämä maa voidaan toivottavasti muuttaa Sinä-sinä-maaksi. Välissä on varmaan Mulle-mulle-sulle-mulle- no ehkä vähän sulle -maan hallintojakso.

Ne Minä-minä-maan mahtavat, joiden työnä oli kehottaa alaisiaan malttiin, ahkeruuteen, pitkäjänteisyyteen, kärsivällisyyteen, tuottavuuteen ja niin edelleen, ovat paenneet lämpimän auringon alle, pakoon verottajaa ja muita murheita. Eivät kaikki, mutta näkyvimmät, suositutkin. Onko tämä esimerkki, jota pitää noudattaa vai pitääkö kavahtaa?

Parantumattomana tunteellisena hupakkona olen sitäkin miettinyt, miten nämä pakolaiset pärjäävät ilman vuodenaikoja ja vuorokausien rytmiä, pohjoista valoa. Mutta sataa se lumi Sierra Nevadaan ja Sankt Moritzin rinteillekin, ei kai talvesta nauttimiseen pohjoista hiihtolatua tarvita. Yöttömästä yöstä voi nauttia piiitkään Ruijan tundralla, ilman puiden varjoja.

Hyvän veronmaksajan osa on Minä-minä-maassa todella helppo saavuttaa ja samalla voi olla ainakin vähän itseensä tyytyväinen. Muutama vuosi sitten laskin maksaneeni – tietoisesti – ainakin seitsemää erinimistä veroa. Todennäköisesti olin tiedostamattani maksanut leegion monia muitakin veroja. Niitäkö ne pelkäsivät, isot miehet? Ai, että jotakin saisi joskus jäädä omaan kukkaroonkin? Tuhlaavaisuuteen taipuvalle se on vaikeaa, kaikissa oloissa.

Mutta ehkä on hyväksi ollakin hiukan hullu, jos tänne jää. Avaapa minkä tahansa kanavan, ihan vaan vaikka ikiomat korvat ja silmät, Tilmat ja Reiskat rementävät omaa viisauttaan ja puolustavat omiaan. Vielä siihen on onneksi varaa Minä-minä-maassa.

Mitähän tästäkin tulee?


Otsikkokuvan puu on mukana ilman omaa syytään. Se on nähnyt monta lamaa ja muuta vaihetta, mutta pysynyt paikoillaan Minä-minä-maan kamaralla. Esimerkillistä sitkeyttä vai olisiko jääräpäisyyttä? Nopsajalkaisempi olisi jo?