maanantai 11. helmikuuta 2013

Puhuvat puut, mietteliäät metsät


Pohjoisen asukas kasvaa talvikuukausina kärsivällisyyteen. Kun ystävä eteläisestä Euroopasta muistuttaa, että pian se loppuu ja kevät on jo ovella, arktisilla leveysasteilla jarrutellaan. Anna olla, älä houkuttele ajattelemaan lämmintä, talvea on vielä reilu siivu jäljellä. Ja paras osa korkkaamatta.Lumen valkeus on unimaisema. Lumi naurahtaa iloisesti sauvan osuessa ladun reunaan, tuuli tuoksuu myötälettä liukuessa. Kun pakkanen kiristyy, luisto hiipuu ja pieninkin kinkama on sauvottava - välillä myös alas.


Lumi muuttaa puut juhlaviksi hahmoiksi. Korkeat kuuset huojuvat hiljaa, kun tuuli herää, oksilta putoaa lunta, joka hajoaa kimaltaviksi pilviksi. 


Kylmyys puraisee jänkhällä, tuttu koivikko katsoo totisena kulkijaa. Puut kuin juurevat vanhukset, rungot ryhmyisiksi jääneet, hädin tuskin vierastaan korkeammat.


Taivas on kultaa, kuparia, hopeaa, pilvenharmaata ja huikeaa sinistä. Väri elää, pilvien ja taivaan leikit muuttuvat tunti tunnilta.


Tässä valkoisessa maailmassa, satumaisesta valosta lumoutuva tarkkailija sukeltaa personifikaatioon. Puut katsovat korkeuksistaan, tuuli leikkii oksilla, totinen pakkanen kiristää otettaan, aamu vaikenee hämillään.

On houkuttelevaa luoda selitys fysiikan ja meteorologian ilmiöille, sille, että pilvet nousevat taivaalle, muuttuvat sakeammiksi ja katoavat. On helppo uskoa, että korkeuksia tavoittavilla kuusilla on sielu, korkean hahmon mukana saatu myötäsyntyinen ylväys, joka saa ne pudistamaan lumet hartioiltaan. Lämpötila, tuuli ja ilmanpaine ovat niin arkisia käsitteitä. On helppo luoda kuvia, jatkaa satua.

Kun personifikaatio kohdistuu luonnon ilmiöihin, kyse on havainnollistamisesta, runollisuudesta. Mutta onko personifiointia myös se, että tulkitsemme lähimmäistemme ilmeet ja eleet, kasvonpiirteet ja reaktiot omasta viitekehyksestämme? Ihminen, jonka tuskin tunnemme, on vihainen, pettynyt, kateellinen, syrjäänvetäytyvä, kylmäkiskoinen – koska ulkopuolinen tarkkailija hänen ruumiinkieltään niin tulkitsee.