tiistai 22. toukokuuta 2018

Pieni Italia


New Yorkissa on kaupunginosa nimeltä Little Italy, näin olen kuullut ja lukenut. Helsingissä on vielä tällä viikolla kaksi pientä Italiaa. Sinebrychoffin taidemuseon pian päättyvä näyttely hemmottelee katsojaa Ippolito Caffin maisemilla, Ateneumin kolmas kerros esittelee kesälomakauden ajan, 19.8. asti Italian maagista realismia, näyttelyn nimi on Fantastico! 


Ippolito Caffin maisemat ja museon kellarikerrokseen sijoitetut Piranesin grafiikanlehdet kertovat Italiasta ja Välimeren maista. Rohkea taiteilija matkusti ja maalasi myös Egyptissä, Syyriassa ja Jerusalemissa. Sinebrychoffin taidemuseon ensimmäisessä kerroksessa, tummissa saleissa taidokkaat maalaukset avautuvat kuin ikkunat. Maisemien harmoniaa, tunnelmallista valoa. Venetsia talvella, lunta talojen harteille.  Kuvat tulipaloista ja bengaalilyhtyjen valaisemista tapahtumista ovat kuvitettua historiaa. 
Kuvien äärellä seikkaili ryhmä rouvia, joille maisemat olivat matkoilta tuttuja: arvorakennukset ovat säilyneet meidän aikaamme. Onko maisemien levollisuus tallella? Fantastico! on erilainen kokemus. Maaginen realismi ammentaa 1400-luvun maalaustaiteesta, aiheet ovat taiteilijoiden nykyaikaa, 1920- ja 1930-lukujen maailmaa. Maailmansota on ollut taiteen vedenjakaja. 

Pysähtyneet asetelmat, vakavat kasvot, pelkistetyt asetelmat. Diktatuurin uhka kaiken yllä? Näyttelyn voi käydä katsomassa uudelleen ja niin on varmaan viisasta. Yhdellä pistäytymisellä se ei avaudu. Eikä koskaan ole haitaksi tehdä vielä yksi pieni retki Italiaan. Samalla voisi perehtyä paremmin maalareiden nimiin...