keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Näköinen kuva


Maailma ei pysähdy yhteen otokseen. Tajunnan toisinto video, monta eri kanavaa simultaanisesti. Uutisten virta on vuolas, tosiajassa.

Se, joka vaalii oikeaa maailmankuvaa tai käsitystä elämästä, hellii usein pysäytyskuvaa. Tarkkaa kuvaa, joka kuitenkin koko ajan loittonee todellisuudesta.

Ennen oli paremmin, sillä entisen me tunnemme, muistamme huonosti – ehkä juuri siksi siinä oli niin helppo elää. Eilisessä ei tarvitse räpistellä, sitä voi tarkastella tyynesti, niin kuin laakson tuolla puolen kohoavaa vuoristomaisemaa.

Pian rakennetaan oikea joulu. Tai näköinen kuva joulusta. Onko sekään tarkalleen totta? Jouluun kuuluu, jouluna pitää, jouluna on aina, jouluna, jouluna, jouluna…

Jouluun kuuluvat perinneherkut, mutta kuuluuko jouluun se, että maaliskuulle asti pyöritetään leivonnaisia ja laatikoita pakasteesta pöytään ja pöydästä pakkaseen?

Jouluun kuuluvat lahjat, mutta kuuluuko jouluun se, että erilaiset lahjukset joulun jälkeen kannetaan kirpparille, kun talo jo ennestään on täynnä tavaraa?

Jouluun kuuluvat koristeet, mutta kuuluuko jouluun se, että koti pumpataan täyteen samaa tingeltangelia kuin kauppakeskukset ja ravintolat?

Tämä on se aika vuodesta, jolloin päätän pitää pääni kylmänä ja keskittyä vain oleelliseen, tarpeelliseen, tärkeään. Parin viikon päästä koittaa se aika, jolloin huomaan, ettei se taaskaan täysin onnistunut.

Mutta joulu on tulossa, kohina lähenee, kiire ja stressi enenevät. Voiko sille mitään?

Joulua, tajunnanvirtaa!