sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Ihmisen käden jälki


Elämän tavoite ja päämäärä: piirtää merkkinsä maailmaan, tehdä jotain näkyvää. Olla mukana virrassa ja jättää jälki. Käden jälki. 

 

Fiskarin vanhoissa taloissa käytettiin rakennusaineena käsin tehtyä slagitiiltä, metallin kuona-aineista lyötyä lujaa kiveä. Ihmisen työ ja työn jälki: kaikki on tallella, ammattitaitoa on ollut käyttää kaikki arvokas hyödyksi. 

Muuraaja on rakentanut lujan talon, jonka julkisivussa näkyy muukin kuin tiilien latomisen taito: voima, muodon taju, halu luoda lujuuden lisäksi kauneutta.


 
Kissakosken tehdas on komea tiilirakennus. Vuonna 1907 perustettiin vanhan kanavan varrelle puuhiomo ja  paperitehdas. Kun paperitehdas vuonna 1920 paloi, keskityttiin  puuhiokkeen valmistukseen, kokonaan valmistus päättyi 1939.  Samaan aikaan perustettiin kanavaan voimalaitos ja nykyään vanhassa tehdasrakennuksessa toimii pienyrittäjiä. 

Ennen Kissakoski työllisti jopa 200 henkeä, nyt korkeintaan kymmeniä. Vuonna 2012 uusittiin voimalaitos.
Tiilinen tehdasrakennus, voimalaitos patoineen – paljonko työvuosia on tarvittu, ennen kuin komea talo on ollut valmis? Ihmisen käden jälki näkyy huolella muuratuissa seinissä.
Kivi kestää aikaa, mutta aika kohtelee kunnioittavasti vanhoja hirsiä. Niihin patinoituu elämä ja vuodenaikojen vaihtelut. Lujasti yhteen liitetyt salvokset, veistäjien taito ja suhteiden taju, rakentaja on veistänyt puumerkkinsä.


Ihmisen käden jälki pysyy, vaikka tekijä on poissa.