torstai 27. marraskuuta 2014

Liitoista ja rakkaudesta


Kaikkien ihmisten välisten liittojen ja yhteyksien tärkein rakennusaine on rakkaus. Aito, pyyteetön ja lämmin tunne. Kiintymys. Yhteys, joka on näkymätön.

Rakkaus tekee haavoittuvaksi ja paljastaa sydämen sisimmät alueet. Ja se, joka paljastaa sydämensä, paljastaa heikon kohtansa. Jotain, mihin on helppo iskeä, kipeästikin.

Liitot – eri tavoin määritellyt liitot – ovat olleet valtapelin, alistamisen, kateuden, taloudellisen ja uskonnollisen voitontavoittelun kohde. Liittoja on solmittu ja purettu, rakkaudesta piittaamatta, julmasti. On naitu rahaa, arvovaltaa, poliittista vaikutusvaltaa, maallista tai taivaallista valtaa. On naitu hyvä työihminen, pätevä kumppani yrittäjälle, sopiva ja pätevä.

Epäsopiva partneri voi olla köyhä, ruma, väärästä yhteiskuntaluokasta, väärän rodun edustaja, kansallisuudeltaan erilainen, uskonnoltaan poikkeava, ajatusmaailmaltaan erilainen.

On esitetty tuhansia verukkeita sille, miksi kahden ihmisen välinen rakkaus ei ole sopivaa. Aivan kuin olisi olemassa matemaattinen menetelmä, jolla läheinen ihmissuhde voitaisiin arvioida ja arvottaa. Ikään kuin rakkautta, läheisyyttä ja kiintymystä voisi punnita ja mitata. Eikä yksityisyyden suoja vieläkään ulotu tunne-elämän yksityisimpiin osiin.

On olemassa sääntöjä, jotka kieltävät ja kumoavat ihmisten välisiä liittoja. On olemassa sääntöjä, jotka tekevät kielletyksi sen, mikä ihmisten kesken, elävässä elämässä kuitenkin toteutuu. Tuomitsemista ja tukahduttamista, jonka taustalla on enemmän pelkoa, ennakkoluuloja ja kateutta kuin kukaan uskaltaa myöntää.

Syvin rakkaus ja suurin julmuus ovat liian usein liian lähellä toisiaan.
Paremmassa maailmassa rakkaudelle on tilaa. Oikeaa ja hyväksyttävää rakkautta on se, jossa kaikkien on hyvä elää. Rakkaus on elämän positiivinen voima.


Miekö olen tyristi


Tyristit on niin hulluja että kuvaavat poroja. Mie sitten olen. 
Mutta kauniita ne ovat ja mikä voisi olla parempaa talvikäyttöä golfklubin ympäristölle kuin porojen laitumena toimiminen? 
Päivät ovat utuisia, koska sää on utuinen ja koska lumitykit jauhavat vettä valkoiseksi aamusta iltaan. Jo vain.