lauantai 4. heinäkuuta 2015

Kesä on taidetta varten

Eeva Tervalan kukat, Juan Antonio Muron maalaamat juuret. 
Ateljee Hannulan pihamaalla tavataan tuttuja avajaisvieraita. Taidekeskus Salmelan nurmella kirmaavat Tiina Torkkelin hevoset ja Hannele Kylänpään Kettu vartioi sisäänkäyntiä.


Tämä on oivallinen taidekesä. Ateljee Hannulassa nautitaan mestari Simo Hannulan tarkasta viivasta, jäljittelemättömästä ja omanlaisestaan, Pekan grafiikasta. Torniaittaan on rakennettu Eeva Tervalan ja Juan Antonio Muron luonnonläheinen kokonaisuus.

Piikojen aitassa värit keskustelevat.

Piikojen aittaa hallitsevat Elina Tammiranta-Summa ja Pertti Summa. Kahden tekijän  töiden välillä on hedelmällinen dialogi, luonnonläheistä viivaa ja värejä ja ankaran kurinalaisia öljyväritöitä.Taidekeskus Salmelan avaus on vauhdikas, 

Tyylikäs Marika Mäkelä. 

Mikä tekee taidenäyttelystä elämyksen? Miksi tänä vuonna tuntuu siltä, että kaikki on kerrankin muuttunut edukseen? Eivät työt, ei miljöö, eivät tunnetut ja arvostetut nimet, vaan näiden kaikkien yhteisvaikutus, klangi. Ripustus, joka osaa kuunnella teosten viestejä.


Salmela on raikkaampi kuin aikoihin. Tekijät ovat uusia, tutuiltakin on esillä uutta, hienoa otetta. Marjatta Tapiola ja Marika Mäkelä hallitsevat päärakennuksen alakertaa. Marika Mäkelän teoksissa kimaltaa ja säihkyy ja sielussani asuva pikkutyttö kiinnostuu töistä niin kuin se tyttö, joka joskus aseman koulun aikoina sai sielunsa täyteen ihanuutta hopeisilla kiteillä silatuista kiiltokuvista.


Arvo Siikamäen veistokset, Marika Mäkelän maalaukset. 

Arvo Siikamäen veistoksia tekee mieli koskettaa, tuntea hieno sileä pinta käsissään. Niissä on jotain samaa kuin vanhoissa pyhimysveistoksissa, joihin uskollisten käsien kosketuksista on hioutunut kiiltäviä alueita. Silti: kukaan ei edes vaivihkaa yritä silittää veistoksia. En siis uskaltaudu minäkään.Astu maisemaan!  Asta Caplan kutsuu. 
Paras kokonaisuus on tänä suvena päärakennuksen yläkerta. Asta Caplanin tsehovilaiset miljöökuvat kutsuvat astumaan sisään, viipymään kahvilan pöydässä, juomaan teetä koristeellisista laseista.

Tiina Kivisen grafiikkaa, 
Kokonaan toisenlainen on Tiina Kivisen musta-valkoinen maailma. Rohkeita kontrasteja ja tyylikäs ripustus – niin kuin Salmelassa aina.

Kia Taegen kuvaa Viipuria. 
Viime vuonna Viipurin maisemilla ihastuttanut Kia Taegen on kuvannut ajan kuluttamia maisemia, kovia kokeneen kaupungin valoa. Kuvien pintastruktuuri saa niiden pinnan väreilemään. Salin ikkunasta avautuu näköala vastarannalle, apteekkitalon suuntaan ja kesäisten lehtien liike kertautuu maisemassa.Jan Neva valloittaa Apteekkitalon alakerran. 

Jan Neva maalaa slaavilaisella, suurpiirteisellä otteella, reheviä hahmoja. Taidehistoria haastaa katsojansa: näen siinä muistuman Rembrantista, slaavilaisen taiteen tuntijalle se voi olla jokin muukin teos. Ei kopio, vaan rehevä intrepretaatio.

Helena Vaarin kädentaitoa. 
Helena Vaari maalaa langoilla ja kankaiden struktuureilla, taidokasta, taitavaa. Pysähdyn tutkimaan yksityiskohtia ja mietin, mikä on näiden töiden tärkein elementti, taiteellisuus vai uskomaton kädentaito – mikä on osattua, mikä ohjelmoitua?Moderni perhe Johanna Lumpeen tapaan. 
Johanna Lumme kuvittaa eläinsatuja, hellyttävien pörröisten otusten idylliä pitää pysähtyä pohtimaan: mikä on se perhe, jossa isä on leijona, äiti tiikeri ja lapset panttereita ja lumileopardeja – sinun, minun ja meidän lapset vai vain kissapetojen onnellinen rinnakkainelo?


Taiteen kesästä jaa tänä vuonna hyvä mieli. Kesä jo itsessään on taidetta. Täynnä odottamattomia sääilmiöitä, valoa, värejä ja tuoksuja. Kaikkea sitä, josta läpi harmaiden ja yönsinisten kuukausien on unelmoitu.