sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Uusia alkuja, puhtaalta pöydältä

Talvi on kääntänyt uuden, puhtaan sivun. Valkoista lunta, raikasta pakkasta. Metsän laita lumisen lakeuden toisella puolella on lähes mustavalkoinen: tummat havupuut ja valkoiset huurrekoivut tavoittavat harmaata taivasta. Jokainen oksa ja pieninkin risu on saanut valkoisen peitteen, pakkanen on tarkka ja tunnollinen värittäjä.


Hyvä on hiihtäjän hiihdellä. Hengittää valkoista raikkautta, tuulettaa sielua, nostaa sykettä. Mieli puhdistuu ja olo kohenee.

Elämä kääntää uuden sivun näkyviin, tulee uusia sävyjä, uusia tunteita. Lapsi muuttaa pois kotipesän läheltä, kaupunkiin. Aikuisen elämään.

Kun saattelin lapsia rippileirille, kielikurssille, reppumatkalle ja maailmalle, ymmärsin lopultakin täydellisesti, miksi oma äitini oli itkenyt lastaan maailmalle saattaessaan. Tiesin vihdoin, millaiset pelot ja aavistukset kiersivät sydänalassa. Oivalsin myös, miten järki ja tunne olivat haastaneet toisiaan – onhan se hyvä, että – niin, mutta jos… Luottamus punnitaan käännekohdissa, rajapinnoilla.

Jokainen matka muuttaa matkaajaa eikä maailmalta kukaan koskaan tule täsmälleen samanlaisena takaisin. Jos tulisi, ei matkalle olisi edes kannattanut lähteä.

Muutto on matka ja muuton jälkeen palikat ovat uudessa järjestyksessä. Pöytä pitää tyhjentää ja järjestää uudelleen, konkreettisesti ja allegorisesti. Jokainen muutos on mahdollisuus.

Onnea matkaan!

Terveisin Liisa

Luminen latu ei ole tältä talvelta. Mutta luotettavien tietojen mukaan tähänkin maisemaan on jo avattu uusi latu. Puhtaalle lumelle.