lauantai 20. heinäkuuta 2019

Todellinen prinsessa?Elämä kolhii ja olo kupruilee. Jossain on herne, joka on pudonnut väärään paikkaan. Onneton ja Ymmärtämätön on sen varmaan sinne pudottanut, tietystikin tahallaan. Herne hiertää ja ahdistaa mieltä, höyhenpatjatkaan eivät auta. Kipu säteilee sielusta, tuntuu koko kehossa, se on kuin kipeä kivi kengässä, vihloo ilkeästi. 

Todellinen prinsessa elää maailmassa, joka ei häntä ymmärrä. Kumma juttu, kuinka vähän ihmisolentojen parasta laatua enää arvostetaan! Onneton ja Ymmärtämätön puhuu asioista, jotka Todellinen prinsessa on jo aikaa sitten sivuuttanut triviaalirutinoina. Voi sinua, Onneton ja Ymmärtämätön, miksi vaivaat noilla ajatuksillasi kaikista maailman ihmisistä juuri Todellista prinsessaa? 

Todellinen prinsessa tietää, että hänellä on hallussaan kaikki tarvittava tieto. Siksi Onneton ja Ymmärtämätön tekisi viisaasti, jos vaikenisi. Ei parhaalle mitään voi eikä Todellista prinsessaa mikään lannista. Hän kommentoi mielellään, sappea säästämättä. Ei Todelliselle prinsessalle voi eikä pidä mitään uutta opettaa.


Todellisen prinsessan kanssa on vain yksi suositeltava puheenaihe: Todellinen prinsessa itse. Muu on tuhlausta. Opetelkaa te Onnettomat ja Ymmärtämättömät vihdoinkin Minä-minä -maan kieli ja kutyymit, pääsette paljon helpommalla. 

Sadussa Todellinen prinsessa on aina pieni, hemmoteltu ja itsekäs tytöntyllerö. Oikeassa elämässä Todellinen prinsessa voi olla aikuinen, jopa melkein vanhus, sillä heikko itsetunto ei ole minkäänikäisen ihmisen erityisominaisuus. Eikä prinsessaleikki katso sukupuolta. Milloin viimeksi törmäsit miespuoliseen Todelliseen prinsessaan? Aivan.

Todellisia prinsessoja on kaikkialla. Karskin mieskuoren alta kurkistaa herkkätunteinen pikkupoika. Tasa-arvon eteneminen tekee miespuolisen Todellisen prinsessan elämästä yhä tukalampaa: kaikilla on sananvapaus, jokaista kuunnellaan, naisiakin. On yhä vaikeampaa saada muut uskomaan, että on olemassa vain yksi oikea totuus ja oikea tapa elää ja olla, oikein. 

Tosielämän Todellisia prinsessoja riittää kaikkialle. 
Jos haluat menettää hermosi, tilaisuuksia tarjoutuu kosolti. Luulisi, usein toivoisi, että vähitellen, kun maailma opettaa ja kompasteluista oppii, ihminen vihdoin oivaltaisi ääriviivansa ja osaisi ottaa oman paikkansa maailmassa, luontevasti, toisia mollaamatta.

Todelliset prinsessat ovat uusiutuva luonnonvara, aina keskellämme. 
Ei niitä aina niin vakavasti tarvitse ottaa.
Mutta älä ihmeessä kerro sitä niille.
Älä ainakaan näytä sääliäsi.
Myötäeletään!

Lämmintä kesää!