torstai 15. lokakuuta 2015

Mitä ihminen tarvitsee


Jos olet ajatellut ihmistä, tositarkoituksella, älä pelkää. Ihmisen kanssa on helppo tulla toimeen. Kun perustarpeet on tyydytetty ja arki sujuu, ihmisen kanssa on mukava olla.

Miten ihmistä hoidetaan?


Ihmisellä pitää olla katto päänsä päällä. Vinokatto tai tasakatto tai harjakatto, mutta mieluummin vesitiivis ja luja. Katon alle pitää rakentaa tila, jossa on lämmintä ja valoisaa.


Aamulla ihminen tarvitsee teensä ja kahvinsa. Puuron, jonka päälle viskataan kourallinen pakastemarjoja tai oikein ankeina aamuina pikkutöräys hunajapurkista. Päivällä on hyvä saada muonitusta ja sitten ehtopäiväkaffet. Myöhemmin syödään murkina tai päivällinen tai mikä ehtoollinen se sitten onkaan ja lopuksi iltateet tai muut pöperöt. Jos on pyhäpäivä, tehdään ruokaa pitemmän kaavan mukaan tai syödään ulkona ja sitten seuraavina päivinä pöytään tulee pyhäinjäännöksiä, sillä eihän nuuka mummo mitään pois heitä, mikä lämmitettynä tai tuunattuna appeeksi kelpaa.


Ihmisen mieli tarvitsee ravinteensa ja humuksensa. Ystäviä, nuoria ja vetreitä ja vanhempia, hiukan jo raihnaisia ja ajan kuluttamia. Puhetta ja juoruja, keskusteluja ja tsättäilyä. Tavataan ja halataan ja taas tavataan. Viivytään hetki yhdessä ja puhutaan maailma kuntoon. Puidaan järjestykseen teeveeviihde ja naapurin uusi auto.

Ihmisen ajatus kaipaa kirjastoon, löytämään mieltä kiihottavaa tutkittavaa ja luettavaa. Äänikirjoja automatkoille ja käsityölehtiä lankainspiraation varalle. On mukava tietää, että on paikka, josta asiat ovat aakkosjärjestyksestä ja aikajanalta.


Ihmisen sielu kaipaa hiljaisuutta ja kaunista musiikkia, joka täyttää lempeän majesteetillisena tilan. Lohdutuksen ja toivon sanoja, jotka lausutaan lempeällä äänellä. Kynttilöiden liekkejä, jotka elävät ilmavirrassa, yhteisön yhteistä hengitystä. Askelten rahinaa hiekkaisella polulla, kun käydään sytyttämässä kynttilät ja muistamassa niitä, joiden muisto lämmittää.


Ihmisen polvet ja ranteet ja nilkat ja silmät ja sydän ja korvat kaipaavat huolenpitoa ja hoivaa. Tietoisuuden siitä, että vihlovan päänsäryn kourissa ei tarvitse loputtomiin kipristellä kun pää humisee flunssaa, vaan saa soittaa terveysasemalle ja pääsee lääkäriin ja apteekin kautta kotiin. Jos mieltä kalvaa epäilys, siitäkin saa puhua ja pääsee seuraavan auttajan luokse.


Sujuva arki on sitä, että voi käydä kaupassa, käynnistää pesukoneen tai keittää synkänmustat kahvit. Posti tulee ajallaan ja vastaanottaja kiukuttelee laskuja omia aikojaan. Voi harrastaa ja kävellä kirjastoon tai olla harrastamatta. Ihmisen arkeen kuuluu, ettei itsestään selviä asioita tarvitse sen kummemmin pohtia.


Ihmisen kanssa on ihan mukava olla. 
Vaikka se ihminen olisit sinä itse.

PS. Mukava juttu, että sammattilaiset saivat pitää mainion terveysasemansa. Tosi mukava juttu, ihan arkeakin ajatellen.

Maiseman urbaanit yksityiskohdat Keravan Sompiosta.