tiistai 12. toukokuuta 2015

Kurssi se on …




… törmäyskurssikin.

Se ui syvässä vedessä, ääneti ja melua itsestään pitämättä. Kun ajolinjamme risteävät, olen törmäyskurssilla. Kiinni ja karilla. Lastut lentävät, vesi roiskuu, tulee kolhuja.
                      Ei puhettakaan diplomatiasta, keskustelusta tai sovittelusta. Ei ja vielä kerran ei.
Oma syysi, miksi törmäilit. Olisit ottanut selvää. Mistä? Miten? Niin, mutta: olisit ottanut selvää. Kaikkeen ei ole kompassia.
                      Kun on kyse byrokratiasta, törmäyskursseja on vaikka kuinka monta: Järjestelmiä, joissa anotaan, pyydetään, haetaan. Poltetaan aikaa ja voimavaroja, annetaan ajan kulua ja laskun kasvaa, vaikka lopputulos olisi ollut itsestään selvä heti ensimmäisen yhteydenoton aikana. Pitää sietää pomotusta ja pitää osata olla (näytellä) nöyrää.
                      Jos urakka kusee, sitä sanotaan fiinimmällä kielellä tuottavuuden äkilliseksi alenemiseksi. Yhtä paljon se kaikilla tavoilla sanottuna keljuttaa.

… konkurssikin.

Putkimies oli varmasti pätevä. Kurssin käynyt, nimittäin konkurssin.
                      Onko se siitä sitten jotain oppinut, on eri asia ja tavallisen hanankäyttäjän mahdotonta tietää, ennen kuin työ on tehty. Toimiiko vai vuotaako, tiedetään vasta sitten, kun perävalot eivät enää näy.
                      Ei silti, ei kaikkien putkimiesten kanssa ongelmia ole ollut. Kunpa niiden äänestä kuulisi, onko puhtaat jauhot ja missä.

… täydennyskurssikin.
Elämä opettaa, joka ikinen päivä.           
                      Taas eletään niitä päiviä, jolloin huomaa, ettei mikään kurssi, jonka elämänsä aikana on käynyt, ole valmentanut juuri tähän. Elämä on oppimistapahtuma. Tässä iässä.

Kaikista ei ole pakko tykätä.
                      Kaikista ei koskaan tule sydänystäviä. Eikä pidäkään, sieluansa jokainen jakaa harkiten. Aina on ihmisiä, joiden kanssa asialliset välit ovat käypä tavoite. Se, että ei käytetä luuvitosta eikä yläfemmaa, vaan hoidetaan asialliset hommat asiallisesti ja liikoja tunteilematta. Kun saadaan homma pois päiväjärjestyksestä, huomenna ei enää tarvitse veljeillä.
                      Kaikkien kanssa ei voi jakaa samaa arvomaailmaa, intohimojen kohteita ja hämäriä tunnelmia. Mutta sittenkin. Voi sanoa päivää, vaikka ihan tavallinen kiitos hyvää riittääkin kuulumisiksi.
                      On tässä vielä kurssia käytävänä. Kaikilla.