maanantai 11. maaliskuuta 2013

Konteksti ja viitekehysKontekstia on kaikki se, minkä keskellä elämme. Kaikki ajatukset, tunteet, aistihavainnot. Kaikki ne asiat, jotka muodostavat arkisen käsityskykymme kehyksen. Lauseyhteydet ja viitekehys.

Koti, joka on yhtä lämmin ja kuiva, oli pakkanen tai suoja. Puhdas vesi, joka on aina käytettävissä sopivan lämpöisenä. Ruoka, joka säilyy tuoreena ja terveellisenä päivästä toiseen. Varasto, joka ei lopu ja jota voi halutessaan täydentää. Liikenne ja tietoliikenne, joka toimii.

Mikä on ollut suomalaisen viitekehys sata tai kaksisataa vuotta sitten? Millaisia olivat arjen itsestään selvät asiat? Tiedettiinkö illalla, mitä huomenna, ylihuomenna tai viikon kuluttua saadaan pöytään?

Jos yöllä pakasti, kuinka kylmäksi tupa aamulla muuttui? 
Jos talvi tuiskutti tien umpeen tai jääti sen liukkaalle kaljamalle, kuinka paljon piti nähdä vaivaa, ennen kuin voi aloittaa askareet? Mistä kuultiin uutiset, mistä tarkistettiin niiden todenmukaisuus?

Ajatusmatkoja, aikamatkoja. Verkkaisen talven ylellisyyttä, valaistuvien päivien ratoksi. Meillä on aikaa miettiä, ennen sekin saattoi olla ylellisyyttä. Menneen maailman kuva ei avaudu yhtä helposti kuin nykyisyys.


Ajatusmatka vie Oraakkelin portille. Huomenna 12.3. on professori Simo Hannulan syntymäpäivä. Onnea ja hyvää vointia, seesteisiä hetkiä Mestarille!