sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Lapsi on lapsi ja juuri se on ihanaa


Caesar von Everdingen: Pyhä perhe.

Perhekunnan pienin viettää syntymäpäivää. Vielä riittävät yhden käden sormet ikää ilmoittamaan, kaikki muut tarvitaan, paitsi peukku. Sopimuksen mukaan päivänsankarin kuvia jaetaan vain perheen kesken.

Syntymäpäivää on odotettu riemukkaasti. Sä saat tulla – en mä kutsu sua – tuuksä kanssa – tuuthan varmasti - mummin muistoissa elpyvät omien lasten leikkikouluvuodet, samanlainen kaupankäynti ja tykkäämisen säätely on edelleen vallalla. Lapsen syntymäpäivä on oma suuri juhla, josta saakin iloita. Paljon onnea ja siunausta, toivottavat isovanhemmat. On lupa rakastaa, ehdoitta ja täydesti. Kiitos siitä.
 
Caesar von Everdingen: Nainen lämmittelee käsiään.

Sinebrychoffin taidemuseossa on vielä muutaman viikon avoinna hollantilaisen mestarin Caesar von Everdingenin (1616–1678) näyttely. Taiteilija, joka oli Rembrantin aikalainen, jäi kuuluisamman mestarin varjoon ja on nyt noussut uuteen maineeseen, 400 vuotta syntymänsä jälkeen. Esillä on parikymmentä teosta, noin puolet taiteilijan elämäntyöstä, kattava ja korkeatasoinen katsaus siis.

Barokki-näyttelystä, katsokaa kuinka lapsi tavoittelee lampaan turkkia. Lorenzo Lotto. 
Niin von Everdingenin näyttelyn kuin vuodenvaihteen aikaan Kansallismuseossa olleen Barokki-näyttelynkin helmiä ovat lapsikuvat. Lapsi on usein Pyhän perheen pieni Jeesus, mutta mallina on tietysti ollut joku taiteilijan lähipiiriin kuuluva pienokainen. von Everdingenillä ei omia lapsia ollut, mutta sukulaisperheestä saatiin malleja.


Pieni Jeesuslapsi on lapsi siinä missä nykyajan tenavatkin. Utelias, vilkas, vain hetken aloillaan viihtyvä. Olipa aikaa viisisataa vuotta tai vähemmän, lapsi on aina lapsi, onneksi.

Sinebrychoffin kokoelman aarteita. Giovanni Bellini. 

Mitä toivoisin pienelle päivänsankarille? Iloa ja onnellista elämää, turvallisuutta ja terveyttä. Toive toteutuu varmaan helpommin nykyään kuin ennen, tai ainakin me uskottelemme itsellemme niin, kaikkien tehokkaiden apuneuvojen katveessa. 
Tärkeintä lienee sittenkin läsnäolo ja syli. Lämmin syli, johon leikki-ikäinenkin voi turvautua.

Bramantillo.