tiistai 10. lokakuuta 2017

Päivän uutinen
Päivän uutinen on vauvauutinen. 

Seuraavan päivän uutisia ovat vauvauutisten jatkot, miten, missä ja niin edelleen. Ihana euforia kääntyy yllättävän nopeasti vastenmieliseksi yksityisasioiden repostelemiseksi.

Meidän perheen vauvauutisista ei kerrottu lehdissä eikä somea onneksi ollut vielä silloin. Ketä sellainen olisi siihen aikaan kiinnostanut? Onneksi. 

Tiedän tarkkaan – enkä kuitenkaan, tietenkään tiedä – miltä onnellisesta pariskunnasta tuntuu. 
Tiedän, koska muistan, miltä meistä tuntui. 

Niitä tunteita oli paljon ja useimmat niistä ihania, odottavia, vähän pelokkaitakin. Suuria tunteita, elämän suurimpia. Tiedän – enkä kuitenkaan, tietenkään tiedä – että tunteet ovat lähes samoja kaikilla. Tämä on tietenkin yleistys.


Toivon tuleville vanhemmille – kaikille tuleville vanhemmille – kaikkea mahdollista hyvää. Mutta samalla toivon heille mediahiljaisuutta ja omaa rauhaa, lupaa keskittyä oman perheen luomiseen. 

Lapsen kannalta ei ole oleellista se, mitä vanhemmat ovat tai omistavat. Lapsen kannalta on oleellista, että vanhemmat ovat olemassa ja ottavat lapsen omaan elämäänsä. 
Haluavat antaa parasta. Rakastavat ehdoitta. 

Perhe, jonka käsiin olemme uskoneet koko kansakunnan kohtalon, selviytyy kyllä yhden pienen lapsen hoitamisesta ja kasvattamisesta. 
Mutta samat lainalaisuudet, jotka koskevat tavallisia vanhempia, pätevät tässäkin. 
Vanhemmuus on asia, johon pitää saada valmistautua, rauhassa. Vanhemmuuteen pitää kasvaa, sillä pian lapsi alkaa kasvattaa vanhempiaan. 


Jälkeenpäin tietää, mitä elämästä olisi puuttunut, ellei olisi saatu kokea vanhemmuutta.

Kun kirjoitan näitä ajatuksiani näkyviin, saan toisinaan kuulla tai lukea, miten pahalta lapsettomista tuntuu. Toki, tiedän elämän tämänkin puolen. 
Mutta, mietitään: olisiko myös lapsettomilla helpompaa, jos tämä yhteiskunta asennoituisi ja toimisi myönteisemmin lapsia kohtaan, olisi lapsiystävällisempi? 
Lämpimällä, tavallisella tavalla, arjen tasolla? 
Tasavallan ykkösperheellä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin, luoda positiivista nostetta. 

Kyllä tässä hyvin käy, parhaat voimat ovat lapsen puolella. 
Onnellista, rauhallista odotusta!