torstai 4. kesäkuuta 2015

Sammatin Kirkon Kirja


Sammatin kirkko täyttää tänä kesänä 260 vuotta.
Kirkon tarina on kertomus sammattilaisesta työstä, uskollisuudesta ja yhteisöllisyydestä. Sammatin Kirkon Kirja kertoo tätä tarinaa.

Toiveena ja tavoitteena oma kirkko

Nykyinen kirkko on useimpien historioitsijoiden mukaan Sammatin kolmas. Ensimmäisen kirkon koko, paikka ja muut ominaisuudet ovat jääneet arvoitukseksi, toisesta tiedetään jo hieman enemmän.
Mikä sitten on tärkeintä? Löytää tarkkaa tietoa vai oivaltaa, kuinka tärkeää oman jumalanpalvelushuoneen saaminen on ollut sammattilaisille.
Kun kirkko saatiin, siitä huolehdittiin, voimien ja varojen mukaan.

Sammatin Kirkon Kirja

Sammatin Kirkon Kirja vastaa niihin kysymyksiin, joita tiekirkon kävijät ovat esittäneet. Se on kokonaisesitys, joka kertoo Sammatin kirkon vaiheista ja kirkon liepeillä eläneistä sammattilaisista.
Tarinat ovat kiinnostaneet ja niitä on haluttu lukea lisää. Nyt kertomuksia on tallennettu Sammatin Kirkon Kirjaan. Kirjan on koonnut Liisa Laurila ja sen kustantaja on Sammatin alueseurakunta, edustajanaan aluepappi Heikki Marjanen.  

Elias Lönnrotin kotikirkko

Elias Lönnrot (1802-1884) palasi eläkevuosinaan lapsuusmaisemiinsa. Hän muutti Nikun taloon samaan aikaan, kun kappeliseurakunnan tulevaisuus oli uhattuna. Professori ja kanslianeuvos johti sammattilaisten taistelua kappelioikeuksien puolesta.
Lönnrot oli mesenaatti, joka uhrasi varojaan kirkon hyväksi. Näistä lahjoista sammattilaisille lienee läheisin Thekla-tyttären muistoksi lahjoitettu alttaritaulu.
Sammatin vuosinaan Elias Lönnrot oli virsikirjakomitean jäsen. Hänen ansiostaan suomalaisilla on käytössään suomalainen virsikirja. Lönnrotin virret ovat hengellisiä dokumentteja, samalla ne ovat hienoa runoutta.

Kirkko on osa perheiden ja sukujen historiaa  

Kirkolla ja seurakunnalla on ollut tärkeä rooli sammattilaisessa elämänmuodossa. Kirkkomaalla näkyy perheiden ja sukujen historia, aito juurevuus.
Sammatin kirkossa vietetään sunnuntaina 7. kesäkuuta 2015 kello 13  Sammatin Kirkon Kirjan julkistamistilaisuutta.
Julkistamistilaisuus on kaikille kiinnostuneille avoin. Tervetuloa Sammatin kirkkoon ja kahveille seurakuntataloon. Jatkossa kirjaa on saatavana mm. tiekirkosta.

Liisa Laurila: Sammatin Kirkon Kirja,  2015.
191 sivua, kuvitettu. Myyntihinta 25 euroa, sis alv.
Kustantaja Sammatin alueseurakunta.
Saatavana Sammatin seurakuntatalolta ja tiekirkosta.