maanantai 9. helmikuuta 2015

Tuulee, tässä maailmassa


Aukealla pellolla tuuli tarttuu anorakkiin ja puskee hiihtäjää eteenpäin. Vapaakyyti auttaa seuraavan vastamäen puoliväliin asti. Kun ladun päässä käännät sukset tulosuuntaan, matkanteko lähes pysähtyy. Väylällä tulee vastaan onnellisia tuulen kuljettamia, samaan suuntaan taivaltavilla on täysi työ ponnistella eteenpäin.

Tässä maailmassa tuulee, viima käy sieluun asti. Informaatio ja disinformaatio taistelevat paikasta ja herruudesta.

Onko disinformaatio se ihana ja helppo myötäinen, joka ei kuluta voimia eikä rasita hartioita. Ja totuus kuin vastatuuli, jonka kanssa on taisteltava ja nähtävä vaivaa? Tuskin nämäkään asiat mekaanisen yksinkertaisia ovat. Todellisuus on mutkikas, vaativa väylä.

Tuulenpuuskat ravistelevat metsää ja väylälle karisee roskaa, oksanpätkiä, neulasia, kuolleita lehtiä. Irtonainen lumi pöllyää ja kinostuu. Täydellinen puhdistus on käynnissä, tuulen kuorma ei pysähdy kuin hetkeksi.

Mieli tarttuu helposti toisarvoiseen, pysähtyy yksityiskohtiin, vaikka tärkeintä olisi liike, vauhdikas eteneminen. Epäoleelliset ajatukset pitäisi osata tunnistaa ja rajata pois, sillä tärkeissä ja arvokkaissa on kyllin. Siivoaminen on paitsi puhdistusta, myös uudelleen järjestämistä. Katso kaukaa niin kuin tuuli, puhalla ilmaan ja mieti, onko kaikki se, mihin takerrut, sittenkään sen arvoista. Kuuletko oikeita asioita, kuunteletko oikein?

Syöksylaskija tasapainoilee jyrkällä, jäisellä rinteellä. Joskus valo häivyttää varjot ja pakottaa etenemään enemmän vaiston varassa kuin todellisiin havaintoihin luottaen. Kukaan ei huuda väliaikoja tai anna viime hetken ohjeita, laskija toimi kykyjensä varassa. Pieni virhearvio kostautuu menetettyinä sadasosina, huonona sijoituksena, iso virhearvio voi kostautua päivien, viikkojen, kuukausien mittaisella toipumisella.

En osaa edes pujotella, syöksylaskuun ei rohkeuteni riittäisi milloinkaan. Olen rauhallisten latujen kulkija ja enemmän taipuvainen hitaisiin ratkaisuihin kuin nopeisiin suunnantarkistuksiin.

Tässä tuulisessa maailmassa ei ole tarjolla sellaista matkapakettia, jossa olisi vain helppoja väyliä.

Matkalla tapaa uusia kavereita. Valitettavasti emme vaihtaneet puhelinnumeroita.