tiistai 30. kesäkuuta 2015

Cuisine noir avec



Rakkaat slow kitchenin ystävät! Enää ei ole trendikästä pelkkä kokkaamisen hitaus ja vaivalloisuus.
Trendikäs ruoanlaitto on nykyään nimeltään cuisine noir.
Suomeksi tämä tarkoittaa nokikokkausta. Se voi olla sekä hidasta, vaivalloista että nokista.

Tänään arkiruokalassa maisteltiin makkaraa Cuisine noir –hengessä. Pikantti savun sivuvivahde, itärannikolla paistetun aromi, ei ihan niin mustaksi olisi tarvinnut.... Avecina luonnon ihailua Wiskipenkillä, ei siis mitään drinkkejä tai hömpsyjä.


Cuisine noir –henkinen kokkailu edellyttää tulisijaa ja klapivarastoa, mieluummin myös pientä varastoa tuohenkäppyröitä, ettei keittäjän ei tarvitse käppyröidä. Tulitikkuja on hyvä varata iso laatikollinen. Vesi voidaan tuoda paikalle muoviämpäreissä, vesijohto on luksusta, mutta sallittua.



Slow kitchenin aikaan käytetty, silloin hieman keskeneräisen oloinen työtasokombinaatio on saanut uutta ilmettä ja maalipintaa. Tiskipöydän vieressä oleva taso on varustettu keraamisilla laatoilla. Kestävät kuumaa, kylmää, kosteaa ja kiukuttelua. Eivät hilseile, kuten maali ennen. Seinämien maalipinta ei ole vielä edes nokeentunut, vaikka se on ollut käytössä jo joitakin päiviä.



Ravintolasali on siivottu. Kuka kumma syö niin epäsiististi, että ruokasalin pöydän alta löytyy yhä uudelleen kuivia koivunlehtiä? Ravintolasalin varusteisiin kuuluu myös lämpömittari, thermometer ulkomaankielellä.



Parasta on hetki aterian jälkeen Wiskipenkillä. Sadepilvet piirittävät niemenkärkeä, mutta kun taivas aukenee, valo yltää pilvien lomasta veden pintaan asti.
Taustamusiikista vastaavat lokit.


2 kommenttia:

kvinna kirjoitti...

Hienoja kuvia. Sanat ovat minulle hyvin tärkeitä. Luen paljon. Olen aina lukenut paljon. Sama lukuinto on siirtynyt lapsilleni ja heidän lapsilleen.
Kieli on kiinnostavaa. Tosin sitä pahoinpidellään liikaa nykyisin, vaikka ajassa pitääkin pysyä mukana.

Kirjoitin lupiineista ja ajattelin panna kirjoittajaksi Marttalan Kvinnan, mutta se meni anonyymiksi ennenkuin ehdin reagoida.

Tänne Savoon tuli helle! Hyvää kesää1
Kvinna

Sanataito kirjoitti...

Kivaa, että tykkäsit! Olen päättänyt, etten ota yhtään kuvaa, jossa näkyy lupiini. Se alkaa olla vaikeaa, niin valtavasti ne rehottavat.
Kunhan saan keittiöni aamutoimet käynnistettyä, ehdin taas kirjoittaa. Tänä aamuna keittiön liepeillä oli jo arvovaltaisia vieraita, isokoskelorouva kuuden pienokaisensa kanssa. Ihanaa kesää sinulle!