Joulun alla oli kaikenlaista ylimääräistä hoidettavaa ja huolehdittavaa. Valmistelut jäivät viime hetkeen ja niinhän siinä kävi, että joulun ruokarituaaleista tingittiin. Pöydästä puuttui useampikin sortti, laatikoita ja salaatteja, sillin ostaminen unohtui.
Siihen aikaan, kun joulupöytään istui edellisen sukupolven
edustajia, oli kunnia-asiana toteuttaa ruokalista tarkkaan ja tunnollisesti.
Aika teki tehtävänsä ja muonitettavien joukko väheni, joulu joululta. Kunniavieraita
muistetaan nykyään kirkkomaalla, kynttilöiden sytyttämisen aikaan.
Olinko aluksi pettynyt, kun kukaan ei kysellyt puuttuvien
laatikoiden kohtalosta? Harmittiko, kun salaattien vähyyttä ei noteerattu?
Kaipasiko kukaan leivonnaisia?
Ykkösherkut tekivät kauppansa aivan kelvollisesti.
Vähitellen pettymys, joka johtui siitä, ettei kukaan ollut pettynyt, hiipui. Tilalle
alkoi tulla vastustamaton voitonriemu. Me selvisimme tästäkin joulusta, vaikka
ruokalistaa oli supistettu, me selvisimme paremmin, kun pöperöitä ei ollut
tuputettavaksi asti. Meillä on vielä toivoa!
Kyllä minä jouluherkut osaan. Kun äiti oli lähtenyt
tuonilmaisiin, vastuu siirtyi minulle. Etsin äidin keittokirjan, talletin tutulla
käsialalla kirjoitetun muistilistan ja aloitin emännöinnin. Näinä
vuosikymmeninä olen kyllä oppinut, sekä valmistamaan että varioimaan. Minä teen
hyvää jouluruokaa. Se maistuu juuri siltä, miltä sen pitääkin. Mutta, sitä
tulee aina enemmän kuin riittävästi.
Suurin osa perinteisistä suomalaisista jouluherkuista on
hyviä, helppoja ja melko taloudellisiakin ruokia. Laatikoiden aineet ovat
edullisia, niiden kypsyttely onnistuu kiertoilmauunissa sujuvasti, valmista
ruokaa voi pakastaa tai jopa säilyttää ulkona paukkupakkasessa. Ongelmana onkin
se, että kaupan pienimmästäkin lantusta tulee litratolkulla laatikkoa, pieni
punakaali täyttää silputtuna isomman kattilan eikä sydämellisiä pikkusämpylöitä
kukaan jaksa syödä niin paljon kuin soisi. Jos perheessä olisi kahdeksan
nälkäistä – näinhän vanha kunnon Kotiruoka annoksensa on mitoittanut – ongelmaa
ei ehkä olisi. Kun perheessä on kaksi tai kolme vähäruokaista tai nirsoa – niin
kuin mitoitus nykyään aika usein on – syntyy ongelmia.
Suomalainen joulupöytä ei koskaan ole ollut vakio. Silloin,
kun ruokahuolto on ollut vaatimatonta, jouluateria oli vuoden kohokohta.
Pöytään kannettiin kaikki, mitä syksyn mittaan oli saatu säästettyä ja
säilöttyä, kaikki, mitä ei arkena raaskittu tarjota.
Kun nykyajan emäntä yrittää hillitä tarjontaa joulun alla ja
tehdä adventtiajan ruokalistaa
yksinkertaistamalla eroa aattoillan aterian hyväksi, tulos on heikko. Me syömme
joka päivä jopa parempaa arkiruokaa kuin isoisiemme sukupolvi juhlissaan.
Joulupöydän antimina ovat olleet harvinaisemmat herkut,
erikoisuudet, joita alettiin saada tarjolle, kun höyrylaivat toivat tavaraa
siirtomaista ja muualta. Mutta onko enää olemassakaan harvinaisia herkkuja?
Sellaista eksotiikkaa, jota ei paremmasta päivittäistavarakaupasta saisi mihin
vuodenaikaan tahansa? Kun mämmiäkin saa pakastealtaasta ympäri vuoden.
Perinneherkuilla on arvonsa, mutta niiden keskittäminen
yhdelle joulukuun lopun aterialle on järjetöntä. Perinneherkkuja pitää tarjota,
eri vuodenaikoina.
Seuraava tämän ajatusketjun haaraumista onkin sitten
ankarampi ja vaikeampi. Millaisia muita aikansa eläneitä rutiineja ja
rituaaleja meillä on? Mistä muusta me voimme luopua, mistä meidän pitää uskaltaa
luopua?
Tuleva vuosi tuo supistuksia ja leikkauksia. Kaikkea en
hyväksy ja suurta osaa en ymmärrä. Saadaanko aikaan todellisia säästöjä ja
tehokkuutta? Kuka poliitikoista on niin kaukaa viisas, että osaa tehdä oikeita
ratkaisuja ja – mikä ehkä tärkeintä – osaa markkinoida ne edistysaskelina
meille pienille veronmaksajille?
Onko supistusten hyväksyminen yhtä takkuista kuin
joulupöydän ruokarituaalin saneeraus? Meidän pitää uskaltaa uudistua ja
ajatella monta asiaa toisella tavalla.
Helppoa se ei tule olemaan, toivottavasti edes mielenkiintoista
ja opettavaista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti